Reacția de relaxare
Ai auzit cu siguranță de câteva tehnici de relaxare cum ar fi mindfulness și meditația și poate că ai și încercat să le practici sau ești deja expert. Dar știi că știința ne-a dat mult mai multe tehnici de relaxare?
Hai să începem prin a înțelege ce este relaxarea și cum se măsoară.
Reacția de relaxare (pentru că așa se numește oficial) este în esență simpaticoliza, adică “dezamorsarea” sistemului nervos autonom simpatic, adică opusul reacției la stres, aceasta afectează mai multe organe și sisteme și se poate măsura, ai mai jos câteva exemple.
De exemplu în cazul sistemului vascular se poate observa scăderea pulsului și a tensiunii arteriale, vasodilatație periferică (adică vasele mici de sânge din periferie, mai ales din piele, se destind). În cazul sistemul respirator vedem scăderea frecvenței respiratorii, regularitatea ciclurilor respiratorii și scăderea consumului de oxigen. În afară de cele două se observă modificări neuromusculare cum ar fi scăderea tonusului musculaturii scheletice și scăderea activității reflexe. Pielea conduce mai puțin curent și fluctuațiile spontane se reduc.
Însă ce mi se pare mie cel mai interesant este că se văd modificări pe EEG și anume se poate vedea o activitate cerebrală între starea de veghe și starea de somn ușor cu unde alfa și teta. Și cel mai interesant este că asta este diferența cea mai mare dintre cei care au exercițiu în tehnici de relaxare și cei care nu au. Yoghinii care practică activ de minim 3 ani pot rămâne timp îndelungat în starea asta de relaxare profundă, pe când cei neantrenați trec repde prin starea respectivă și adorm. And there is where the magic happens! Starea respectivă e descrisă de prof. Elisa Epel ca fiind “blue mind”. Când reușești să ajungi acolo și reușești să menții starea aceea atât timp cât dorești (indicat este 15 minute pe zi), încetinești îmbătrânirea (aging): atunci au loc reparții la nivelul mitocondriilor (acestea sunt organelele care se găsesc aproape în fiecare celulă și care știu să producă energie), a ADN-ului și a diferiților factori de creștere.
Partea bună este că oricine poate învăța tehnici de relaxare. Și din fericire există multe variante pentru cazul în care nu o găsești din prima pe cea care ți se potrivește. Îmi amintesc din anii de practică în Germania pe diferite secții specializate pe tratamentul depresiei și anxietății, unde pacienții erau încurajați să le încerce pe toate și inevitabil în fiecare vizită aveam minim o persoană, care ne ruga să îi scoatem din programul terapeutic trainigul autogen sau relaxarea musculară progresivă sau Qigong-ul, etc. Așadar dacă ai încercat să meditezi și nu ți-a plăcut, e perfect normal, există oameni cărora nu le place să mediteze.
A găsi tehnica de relaxare preferată presupune răbdare și deschiderea de a încerca câteva, dar să știi că merită! În momentul în care atingi starea aceea de relaxare profundă, viața ți se schimbă. Just give it a try!
Dacă ți-am trezit interesul, scrie-ne, sună-ne și haide cu noi să vezi cum arată o viață fără stres și relaxarea adevărată!