Somnul și stresul
Ai observat poate că nu poți dormi. Poate că nu reușești să adormi, cu toate că te simți extrem de obosit, fiindcă exact în momentul în care ai pus capul pe pernă, încep gândurile. Și când în sfârșit ai adormit, te trezești. Ai senzația că ai ațipit de 10 minute și te uiți la ceas și vezi că e 2. Deci trebuie să fi dormit câteva ore. Dar nu se simte chiar așa. Și ești hotărât că orice ar fi, tu o sa adormi!! Dar gândurile iar revin. Sau poate că de data asta adormi repede, dar dupa 2-3-4 ore ești iar treaz. Și trebuie să sune ceasul imediat și simți cum îți crește tensiunea, fiindca nu poți să adormi, cu toate că stai cuminte în pat și nu te miști. Și exact în momentul în care ai adormit din nou (somnul ăla dulce…), sună într-adevăr ceasul. Și pe cât de treaz te simțeai acum o oră, pe atât de somn îți e acum și nu poți nici în ruptul capului să te dai jos din pat. Dar trebuie. Fiindca azi ai chestia aia importantă pentru care trebuie să fii fresh și pe fază. Super...
Recunosc, scenariul de mai sus este extremul. Dar poate că și tu te confrunți cu o parte din problemele cu somnul descrise mai sus. Și în afară de asta ai și o perioadă grea, în care somnul ar fi destul de important.
Hai să îți dezvalui un secret. Cu cât ești mai stresat, cu atât mai afectat îți va fi somnul. Și invers. Fiindca toată chestia asta cu somnul și cu stresul e un cerc vicios.
Hai să îți explic.
În momentul în care amâni momentul în care te duci la culcare, deși îți este somn, corpul tău secretă tot felul de substanțe, ca să te țină treaz. Din păcate nu prea are de unde să aleagă și secretă hormoni de stres. Da. Hormoni ai căror job este să te pregătească de pericole. Și sigur că în momentul în care corpul tău se pregătește de pericole, nu vrea să doarmă. El nu vrea să fie atacat în timp ce doarme, vrea să se poată apăra. Și atunci dormi iepurește. Te trezești la fiecare zgomot și cât stai treaz în pat, faci tot felul de scenarii, ca să te poți apăra. Adică îți faci gânduri. Același lucru continuă să se întâmple și dimineața și pe parcursul zilei și observi (sau și mai rău ești atenționat) că ești cam irascibil, te enervezi și pe imprimantă, și pe boul din trafic, care se bagă și nu îți dă prioritatea și în esență pe tot ce mișcă.
Ce este de făcut?
Din fericire știința ne-a pus la dispoziție multe soluții:
- Du-te la culcare când îți este somn.
- Nu sta treaz în pat. Prof. Mathew Walker face analogia cu a sta la masă așteptând să ți se facă foame.
- Fă tot ce poți să îți scazi nivelul de stres pe timpul zilei: fă mișcare, ieși la aer și conectează-te cu oameni dragi. Dar nu online, și mai ales nu în scris. Emoticoanele nu scad nivelul hormonilor de stres. Dar o față zâmbitoare acompaniată de o voce cunoscută, absolut!
- Fă exerciții de relaxare în mod regulat.
- Fă activități plăcute.
- Expunerea la cald (sauna) sau la frig ( de exemplu dușuri reci sau pentru cei mai curajoși și antrenați dintre noi ice baths) au și ele efecte benefice asupra nivelului de stres.
Și mai ales nu dispera. Dacă vezi că nu reușești să te mobilizezi să ieși singur din acest cerc vicios, cere ajutorul. Vorbește cu familia, cu prietenii sau cu un medic sau psiholog.
În cadrul retreaturilor noastre facem toate lucrurile de mai sus și marea majorite a participanților au raportat un somn mai odihnitor chiar și zile-săptămâni dupa terminarea retreatului fără intervenții suplimentare. Asta ca să nu mai vorbim de nivelul crescut de energie de peste zi și buna dispoziție.
Te așteptăm!